Ruim 30 jaar geleden wordt een jong kind aangereden door een auto. Op latere leeftijd komen de ernstige gevolgen tot uiting komen door een epilepsieaanval. Er blijkt sprake van een progressief ziektebeeld.
Op het moment van de epileptische aanval staat het slachtoffer midden in het leven. Hij heeft een partner, jonge kinderen en een fulltimebaan. De partner is parttime werkzaam.
Er is veel zorg, begeleiding en toezicht nodig. Vanuit de familie, sociale contacten en de partner zelf wordt dit opgevangen. Ondertussen werkt de partner ook gewoon door. Alle partijen dreigen overbelast te raken.
Vanuit het CIZ wordt een indicatie afgegeven voor begeleiding individueel en groep. Er wordt in de praktijk beperkt gebruik van gemaakt om diverse redenen.
MetZorg is ingeschakeld om de totale situatie te inventariseren en mee te denken in oplossingsrichtingen.
Het gezin heeft een duidelijke behoefte aan ondersteuning op diverse fronten:
Na uitgebreid overleg met alle partijen, wordt een intake verzorgd door MetZorg. Hier worden onder meer de hulpvragen in kaart gebracht en worden, in overleg met de familie, oplossingen aangedragen.
MetZorg poogt vanuit de Wlz-indicatie de indicatie om te zetten naar een PGB. In eerste instantie wordt dit afgewezen door ‘kans op herstel’. Samen besluit men een bezwaarschrift met uitgebreide (medische) onderbouwing in te zenden. De maximale afhandelingstermijn lijkt daarbij door het CIZ gebruikt te worden. Ondertussen wordt er vanuit de Wmo hulp en ondersteuning ingeregeld.
In overleg met de werkgever en partijen is onbetaald verlof voor langere tijd aangevraagd. Indien een PGB toegekend wordt kan dit (grotendeels) door de partner worden ingevuld en kan door de grote afhankelijkheid de betaalde baan worden opgezegd. Partijen zijn het eens over dit doel. Aanvulling van gemiste inkomsten is mogelijk door de verzekeraar.
Samen met de partner lukt het om de werkgever mee te krijgen in dit traject, waardoor er langzaam ruimte voor een nieuwe balans ontstaat. Verdere overdracht vindt plaats aan lokale partijen als Stichting Mee. De bezwaarprocedure wordt opgevolgd door de belangenbehartiger. MetZorg blijft op de achtergrond beschikbaar voor bijzonderheden.
De familie en omgeving dreigde overbelast te raken door de nieuwe situatie. MetZorg heeft in deze situatie een bijdrage mogen leveren aan het vinden van een hernieuwde balans. Door de oplossingen lijken de hulpvragen en problematiek weer naar de achtergrond te verdwijnen. Het dossier is inmiddels door partijen afgewikkeld.
Het begeleidingstraject bestond uit een aantal bezoeken en veelvuldige afstemming tussen betrokken partijen, alsmede de gemeente, het CIZ, Stichting Mee en Philadelphia. De totale doorlooptijd bedroeg ongeveer 18 maanden.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.