Woningaanpassingen, mobiliteit en sociale contacten
Een zelfstandig wonende 80-jarige man wordt op de fiets aangereden door een auto. Hij loopt daarbij een partiele dwarslaesie op. Tot voor het ongeval was hij volledig zelfredzaam. De grootste wens van hem is thuis te blijven wonen en zijn oude leven weer terug te krijgen. Hij is daarbij ernstig beperkt in zijn mobiliteit. Binnenshuis is dat door het letsel moeizaam en gevaarlijk (trap) en buitenshuis loopt hij tegen allerlei hindernissen aan.
Na een verblijf van drie weken in het ziekenhuis wordt hij vier maanden opgenomen in een revalidatiekliniek. De mobiliteit en zelfredzaamheid lijken een beperkende factor om weer naar huis te kunnen. Een zelfstandig bezoek straks aan bijvoorbeeld de fysiotherapeut, kennissen of de supermarkt lijkt niet mogelijk. Er is geen ondersteuning beschikbaar vanuit het eigen sociale netwerk of de familie.
MetZorg wordt aan het eind van het verblijf in de revalidatiekliniek ingeschakeld om mee te denken over mogelijke oplossingen en waar mogelijk deze te realiseren.
MetZorg bezoekt betrokkene in de revalidatiekliniek voor verdere afstemming en neemt tevens een kijkje bij de eigen woning om oplossingsgericht te kunnen werken. Daarbij rekening houdend met de wensen van alle betrokken partijen. Er blijkt behoefte aan:
MetZorg heeft na de intake van alle partijen toestemming gekregen om het voorgestelde plan van aanpak uit te voeren. Er is enige spoed geboden nu blijkt dat het verblijf in de revalidatiekliniek ten einde loopt.
De Wmo is betrokken voor de aanvraag van voorzieningen in de eigen woning. Vanuit de Wmo wordt huishoudelijke hulp ingeregeld. Ook wordt in afstemming met de Wmo gekeken naar de mogelijkheden om de mobiliteit te vergroten. Er wordt een taxipas en een scootmobiel beschikbaar gesteld. In de woning worden aanpassingen gedaan in de vorm van een traplift en een aangepast toilet.
Er wordt contact gelegd met een klussenbedrijf voor overige kleine aanpassingen in de woning. Enkele hulpmiddelen worden aangeschaft om het gemak te vergroten. Een ergotherapeut zorgt voor ondersteuning in de eerste periode na thuiskomst. Er wordt een personenalarmeringssysteem aangelegd om in geval van nood direct contact te kunnen leggen.
MetZorg zoekt na thuiskomst via lokale instanties een ingang naar een maatjesproject, die op regelmatige basis bij hem op bezoek kan komen. Het maatje ondersteunt in een later traject ook bij afstemming met lokale instanties.
Zes weken na de melding bij MetZorg kan meneer weer naar huis en lijken de drempels op het gebied van mobiliteit en zelfredzaamheid weggenomen. Hij voelt zich door de interventie van MetZorg gesteund en ontzorgd. Hij vindt het voornamelijk plezierig dat hij een gesprekspartner heeft gehad en niet hoeft te verhuizen naar bijvoorbeeld een verpleeghuis. De kwaliteit van leven en de zelfstandigheid zijn flink vergroot met relatief eenvoudige en financieel overzichtelijke investeringen.
Het begeleidingstraject bestond uit vier bezoeken en veelvuldige afstemming met alle betrokken partijen. MetZorg heeft hierbij een regisseursrol op zich genomen. Uiteindelijk blijkt dat er een fout is gemaakt in de te betalen eigen bijdrage. MetZorg stemt dit af met het CAK. Na één jaar lijkt de situatie stabiel en zijn de laatste zaken afgerond.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.