Omscholing van een echte horecaman
Een 39-jarige man zakt bij het opbouwen van de horecagelegenheid van zijn werkgever door het dak en valt bijna 4 meter naar beneden.
In het ziekenhuis wordt duidelijk dat hij breuken in het linkerbeen en een verbrijzelde linkerenkel heeft. Er volgen in anderhalf jaar meerdere operaties en intensieve behandelingen.
De arbeidsdeskundige van het UWV heeft in de beoordeling beroepen geselecteerd die op basis van het CBBS passend zijn. Denk aan wikkelaar, samensteller elektronisch apparatuur, boekhouder, kassier, loonadministrateur en productiemedewerker assemblage. Voor deze ‘horecatijger’ enorm demotiverend. Hoe nu verder?
Terugkeer in zijn oude beroep als kelner is uiteraard niet mogelijk.
MetZorg werd gevraagd deze werknemer actief te ondersteunen bij het vinden van een nieuw beroep, passend bij zijn mogelijkheden en wensen.
Tijdens het kennismakingsgesprek komt de horecaman, die met veel passie in de horeca heeft gewerkt als barman en kelner, als volgt over:
‘Gastheerschap, vriendelijkheid en behulpzaamheid zijn kenmerkend voor hem. Het vermoeden is dat hij goed in staat is om met veel verschillende soorten en typen gasten om te gaan. Op basis van het kennismakingsgesprek wordt hij door MetZorg getypeerd als ‘mensenmens’.
Er is een inventarisatie gemaakt van de wensen ten aanzien van het werk dat hij zou willen gaan doen.
‘Iets met mensen’, ‘niet uitsluitend kantoorwerk’, ‘zelfstandigheid/ruimte om zelf beslissingen te nemen’, ‘niet veel ‘regels’ en ‘invloed op de uitvoering van het werk.’
De optie om in de zorg te gaan werken werd tevens besproken.
Gezien het feit dat hij vermoedelijk over een Havo-denk- en werkniveau beschikt is hij aangemeld voor een van psychologisch onderzoek met capaciteitentest en beroepskeuzetest.
Uit de tests zijn diverse werkvelden en beroepen, zoals onderwijs, natuur- en landschapsbeheer, vervoer en het sociale domein, naar voren gekomen. Verder bleken trefwoorden als extravert, energiek, gedreven, vrolijk en actief van aard, op hem van toepassing te zijn.
Met ondersteuning vanuit MetZorg is hij zich gaan oriënteren op de verschillende opties, inclusief scholingsopties. 3 opties werden gekozen: NS (machinist), de zorg en natuur- en landschapsbeheer.
Samen is de volgende verdieping gezocht. Ook werd hij in contact gebracht met een ondernemer die eerder door MetZorg was begeleid na een vergelijkbaar ongeval. Deze ondernemer was lijmer in de bouw en heeft zich succesvol om laten scholen tot begeleider van kinderen met een geestelijk beperking in de zorg.
De eerste voorkeur om als machinist bij de NS te gaan werken kon niet doorgaan in verband met toelatingseisen op gebied van leeftijd.
Aansluitend heeft hij zich georiënteerd op onder andere verschillende opleidingen (mbo en hbo), het volgen van een vavo-opleiding en eventueel een EVC-traject.
Hij heeft zijn zoektocht afgerond en is recent gestart aan een mbo-opleiding in de gezondheidszorg (GGZ).
Het doel van de interventie van MetZorg om betrokkene te ondersteunen bij ten aanzien van opleiding en een nieuw beroep is daarmee geslaagd.
Ondanks het opgelopen letsel en het verlies van een baan en passie is dit een mooi voorbeeld van het creëren van perspectief met een grote kans op passende arbeid die aansluit bij zijn eigen wensen. Hij heeft nieuwe doelen, is enorm gemotiveerd en kan in de toekomst doen waar hij goed in is.
Het begeleidingstraject van MetZorg bestond uit een viertal bezoeken en intensieve afstemming met meneer en betrokken partijen. Het traject had een doorlooptijd van tien maanden.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.