Samenwerking tussen gemeente en gezin
Een 72-jarige dame wordt als fietser aangereden door een auto. Door het ongeval is blijvend letsel aan de rechterschouder ontstaan. De arm kan niet langer zelfstandig worden opgetild. Ook lopen en staan blijft moeizaam vanwege bekkenklachten.
De partner ondersteunt haar op het gebied van huishouden, koken en boodschappen doen, maar hij heeft zelf ook gezondheidsklachten. Ook de kinderen verlenen hulp waar mogelijk, maar dit is geen duurzame oplossing.
Deelname aan het verkeer op de fiets lijkt na het ongeval niet mogelijk. Er is tevens sprake van verkeersangst. De zelfstandige mobiliteit lijkt daarmee beperkt.
In de woning is een badkamer aanwezig die is voorzien van een ligbad waarin ook douchebeurten worden genomen. Door de ervaren klachten en beperkingen wordt het gebruik van het ligbad niet langer veilig en verantwoord geacht. Ook worden problemen ervaren bij het gebruik van de huidige toiletvoorziening.
MetZorg wordt gevraagd mee te denken in mogelijke oplossingen voor de badkamer en tevens andere hulpvragen te inventariseren. De wens bestaat om daarnaast een plan van aanpak voor deze hulpbehoeften op te stellen.
Vanuit het gesprek met haar en de aanwezige partner komen de volgende hulpvragen:
MetZorg heeft een (eigen) ergotherapeut ingeschakeld om de huidige situatie te inventariseren en een programma van eisen op te stellen voor de badkamer en toiletvoorziening.
Er is daarbij onderscheid gemaakt tussen algemeen gebruikelijke voorzieningen en voorliggende voorzieningen die bij de Wmo voor vergoeding in aanmerking komen.
De kinderen hebben de oude tegels, het bad en toilet verwijderd. Een provider werd ingeschakeld om de badkamer en het toilet op onderdelen aan te pakken. De gemeente heeft daarna het spoel föhn systeem geplaatst. MetZorg heeft hier een organiserende en coördinerende rol in gespeeld.
De ergotherapeut van MetZorg heeft geholpen om bepaalde dagelijkse handelingen te vereenvoudigen, nieuwe vaardigheden aan te leren en heeft een aantal kleine hulpmiddelen voor in huis geregeld.
Ondersteunend heeft de gemeente drie uur huishoudelijke hulp toegekend en een taxipas verstrekt. Op basis van een CIZ-indicatie is ter ondersteuning twee keer per week thuiszorg in de zin van persoonlijke verzorging ingeregeld.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.