Re-integratie, mobiliteit en sparringpartner
Een 40-jarige productiemedewerker komt op weg naar huis in de file terecht en wordt daarbij van achteren aangereden. Direct na het ongeval zijn er pijnklachten in de schouder en nek. Meneer ervaart letselschade na whiplash. Daarbij komt een verstoord slaapritme, wat impact heeft op zijn humeur en zijn rol als vader in een jong gezin.
Hij raakt in een negatieve spiraal en voelt zich in toenemende mate depressief en onzeker. Hij gaat nauwelijks nog de deur uit, ontwikkelt angsten en durft niet meer auto te rijden. De ingezette behandeling geeft geen verbetering en hij raakt volledig arbeidsongeschikt.
MetZorg wordt enkele maanden na het ongeval ingeschakeld om te ondersteunen in de re-integratie, daarbij rekening houdend met de omstandigheden op het werk en thuis.
Samen met opdrachtgever en belangenbehartiger wordt afgesproken de behoeftes van het slachtoffer in kaart te brengen en te zoeken naar een oplossing voor de ontstane situatie:
Kort na het intakegesprek wordt een rijschoolhouder in de omgeving ingeschakeld met een specialisatie in rijangst. Het opnieuw oppakken van zelf autorijden werkt bevrijdend en geeft een eerste gevoel van het terugkrijgen van autonomie.
Met toestemming van alle partijen wordt afstemming met de werkgever gezocht om gezamenlijk tot een snel, maar duurzaam herstel te komen. Ook de werkgever ziet het belang en de mogelijkheden van samenwerking.
MetZorg stemt af met de huidige fysiotherapeut omtrent zijn visie en mogelijkheden om het herstel te bevorderen. Er wordt gekozen voor een combinatie van intensievere behandelingen met sporten onder begeleiding. Dit draagt mede bij aan het eigen geloof in herstel en activatie.
De psychische klachten nemen af naarmate het geloof in eigen kunnen en leren omgaan met de situatie vordert. Ook de eigen rol in het gezin wordt weer herpakt. Samen met de werkgever wordt een opbouwschema opgesteld om binnen enkele maanden tot re-integratie te komen.
Het traject letselschade na whiplash bestond uit twee bezoeken en tweewekelijkse afstemming per telefoon met betrokkene om vinger aan de pols te houden. Ook werd gesproken over de eigen valkuilen om bewustwording en doorbreken van disfunctionele patronen de realiseren. Hij voelt zich gehoord en gezien en ervaart de gesprekken als een steun in de rug. Opstarten in eigen werk werd na drie maanden gerealiseerd, het totale traject bedroeg ongeveer zes maanden.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.