Studie, mobiliteit, verhuizing en voorzieningen
Als ze achterop de scooter zit bij haar vriend komen ze beiden ten val. Als gevolg daarvan is ze blijvend rolstoelafhankelijk vanwege een dwarslaesie. Ze heeft grote moeite met het accepteren van haar nieuwe situatie.
MetZorg wordt ingeschakeld.
Tijdens de intake blijkt dat de hulpbehoefte groter is dan in eerste instantie werd gedacht. In overleg met verzekeraar en belangenbehartiger wordt afstemming gezocht over de mogelijkheden om te ondersteunen.
Er worden een aantal hulpmiddelen ingeregeld. De huidige woning blijkt niet geschikt om op lange termijn te blijven wonen. De rolstoeltoegankelijkheid is onvoldoende en aanpassing is niet mogelijk. Samen wordt gezocht naar een passende woning in afstemming met verhuurders en de woningbouw. Een urgentieverklaring wordt samen met mevrouw aangevraagd. Deze inspanningen zorgen voor de toewijzing van een nieuwe gelijkvloerse woning, bereikbaar middels een lift.
Enkele aanvullende aanpassingen zijn noodzakelijk in de badkamer en keuken. Het schilderen wordt door de familie gedaan. De verhuizing wordt gezamenlijk met vrienden en een verhuisbedrijf uitgevoerd.
MetZorg zoekt afstemming met de gemeente omtrent het verkrijgen van een eigen rolstoel en een vervoersvoorziening. Om een betere balans te vinden tussen belasting en ontspanning wordt een sta-op stoel geregeld.
Als ze in de nieuwe woning zit ontstaan er psychische klachten. De emotionele impact van het ongeval is groot. De ingeschakelde psycholoog die ook EMDR gaf lijkt niet voldoende resultaat te boeken. Samen wordt gezocht naar een coach en lotgenoot voor verdere begeleiding.
In een latere fase ontstaat de behoefte om de studie weer op te pakken. MetZorg stemt samen met haar de mogelijkheden bij de opleiding af. Naast extra begeleiding vanuit de opleiding is er behoefte aan studieondersteuning. Er wordt een studiecoach ingeschakeld om haar op bepaalde onderdelen te ondersteunen.
Ze heeft nog steeds minder goede dagen, maar gaat nu bewuster om met haar beperkingen. Het ongeval verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. Het leven heeft voor haar weer zin. Ze heeft van de coach onder andere geleerd om beter te plannen en om haar emoties beter te beheersen. Daardoor heeft ze weer het gevoel regie te hebben. Bovendien realiseert ze zich nu dat er meer mensen zijn zoals zij.
MetZorg is twee jaar betrokken geweest in het begeleidingstraject met een aantal bezoeken aan haar, de opleiding, de gemeente en andere betrokken partijen. Daarnaast werd regelmatig telefonisch contact onderhouden.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.