Aanpassingen, mobiliteit en begeleiding
Bijna 20 jaar geleden raakt een dan 17-jarige vrouw betrokken bij een verkeersongeval met ernstig orthopedisch letsel. Eind 2015 is er sprake van een toename van klachten en beperkingen. De inmiddels getrouwde vrouw slaapt door problemen met traplopen al een aantal jaren in de woonkamer. Er wordt gesproken over een rolstoel in de toekomst.
MetZorg wordt ingeschakeld.
Tijdens een moeizaam intakegesprek blijkt dat het echtpaar een kostbare gelijkvloerse uitbouw achter de woning wil realiseren. De verzekeraar zou daarvan de kosten moeten betalen. De verzekeraar vraagt om een aanvraag te doen in het kader van de Wmo.
In een vervolggesprek lukt het om met het echtpaar op één lijn te komen wat betreft het inschakelen van de gemeente (Wmo). MetZorg benadert verschillende makelaars en aannemers, er worden tekeningen en begrotingen gemaakt, de Wmo aanvraag wordt gedaan.
Er volgt een ‘keukentafelgesprek’ met een Wmo-consulent. De consulent is geen voorstander van een kostbare uitbouw en kijkt in eerste instantie naar een goedkopere oplossing. Het plaatsen van een traplift blijkt bouwtechnisch niet mogelijk. Ook een interne verbouwing van de woning is door ruimtegebrek geen reële optie. De enige optie blijkt een uitbouw achter de woning. De Wmo vergoedt de volledige kosten van de uitbouw voor een bedrag van € 46.000, -.
De gemeente blijkt tevens bereid om een scootmobiel te vergoeden en er wordt individuele begeleiding toegekend voor het hervinden van de balans en structuur.
De gemeente vordert onterecht een eigen bijdrage CAK, welke MetZorg laat corrigeren.
Samenwerking met de gemeente en partijen resulteert in een passende oplossing van de hulpbehoeften. Het dossier wordt in positieve sfeer afgerond. Het echtpaar kan zich weer richten op een zelfstandige toekomst. Aan het einde van het begeleidingstraject van MetZorg hebben partijen de zaak in goed overleg geregeld.
Het begeleidingstraject bestond uit een viertal bezoeken en afstemming tussen het echtpaar, de gemeente, aannemers en regelende partijen. Het traject voor de voorziening kende een doorlooptijd van ruim één jaar.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.