Woningbouw en WMO
Een jonge vrouw staat stil met haar scooter en wordt aangereden door een auto. Het ongeval vindt plaats in 2011. De gevolgen zijn groot, er is sprake van een incomplete dwarslaesie. Lopen en staan is nog mogelijk, maar de mobiliteit, stabiliteit en actieradius zijn blijvend beperkt. Begin 2018 valt ze, met verergering van klachten en beperkingen tot gevolg.
Het betreft hier een zeer zelfstandige en samenwonende vrouw die op alle fronten volledig zelfredzaam is. Door relationele problematiek moet mevrouw de woning acuut verlaten en moet ze noodgedwongen weer bij haar moeder wonen. Dat is geen duurzame oplossing.
MetZorg wordt ingeschakeld om mevrouw te ondersteunen bij het zoeken en vinden van een passende sociale huurwoning.
De hulpbehoefte kan als volgt omschreven worden:
In afstemming met mevrouw is een wensenlijst opgesteld. Belangrijk daarbij is dat de huidige woonplaats (klein dorp) behouden blijft in verband met het bestaande sociale netwerk en mantelzorgers waar een blijvend beroep op moet worden gedaan.
Er is sprake van een laag inkomen (IVA) waardoor kopen of particuliere huur financieel niet haalbaar is. Het zoeken is daarmee beperkt tot de sociale sector.
Door de Wmo is een medische urgentieverklaring afgegeven. MetZorg stemt af met de Wmo en verschillende lokale woningbouwstichtingen. De beperkte inschrijftijd (< 1 jaar) als woningzoekende maakt het ondanks de urgentieverklaring onmogelijk om een passende woning te vinden. Alle beschikbare sociale huurwoningen die er zijn betreffen zonder uitzondering 55-plus woningen. Mevrouw komt hier door haar leeftijd niet voor in aanmerking. Particuliere huurwoningen komen niet versneld in aanmerking door de medische urgentieverklaring, dit is voorbehouden aan sociale urgentieverklaringen.
Samen met mevrouw, de Wmo-consulente, de gemeente en de woningbouw wordt door MetZorg naar een oplossing gezocht. Het blijkt dat er in de loop van 2018 een aantal nieuwbouwwoningen gebouwd worden, waarvan één woning voor minder validen (MIVA) met een zorgindicatie. De oplossing is het aanvragen van een Wmo-indicatie die ook als zorgindicatie geldt. Na bemiddeling en onderbouwing door MetZorg wordt de MIVA-woning ongeveer twee maanden na het verstrekken van de opdracht door de woningbouw aan mevrouw toegewezen.
Het invullen van de opdracht om met een beperkt budget een passende woning in een klein dorp in West-Brabant te vinden is niet eenvoudig. Door intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, een proactieve houding van MetZorg en de bereidheid om verder te kijken dan de standaard mogelijkheden is er binnen een aantal maanden een passende woning gevonden. De woning is eind 2018 opgeleverd, mevrouw betrekt de woning kort daarna. Vanaf begin 2019 kan ze zich weer richten op een zelfstandige toekomst. Door het realiseren van een duurzame woonsituatie is de casus regelbaar geworden.
Mevrouw is dankbaar voor de geboden hulp door de partijen die dit mogelijk hebben gemaakt. Ze heeft MetZorg een bijzonder bedankje gedaan.
MetZorg heeft mevrouw in de loop van het voorjaar van 2019 in het kader van de nazorg, het dossier was al gesloten, afsluitend bezocht. Mevrouw geeft aan erg tevreden te zijn over de gang van zaken en open te staan voor een eindregeling. Dit is door MetZorg teruggekoppeld aan de verzekeraar.
Het begeleidingstraject bestond uit één bezoek en daarna afstemming met de gemeente, Wmo-consulent, woningbouwverenigingen en regelende partijen. Het traject had een doorlooptijd van ongeveer drie maanden.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.