Arbeidsconflict en re-integratie
Een 50-jarige werknemer is, zittend achter het stuur in de auto, achterop aangereden. Na het ongeval ervaarde hij direct last van zijn nek.
Hij werkt fulltime in de functie van operator in de drie-ploegendienst bij een grote bakkerij. Binnen het bedrijf is hij één van de personeelsleden die er het langst werkt. Tevens is hij een soort mentor voor nieuwe en jonge collega’s.
Hij is vrijwel direct na het ongeval gestart met behandelingen door een fysiotherapeut. Na negen behandelingen was er nauwelijks sprake van vermindering van de klachten. De huisarts adviseerde daarbij een multidisciplinair traject bij een revalidatiecentrum.
In dezelfde periode is de relatie met de werkgever flink onder druk komen te staan. De werknemer vond het plan van aanpak om te re-integreren niet haalbaar. De werkgever was van mening dat hij te vaak verzuimde en te weinig werkte (ongeoorloofd verzuim).
Na een ‘volgende’ ziekmelding hield de werkgever een deel van het loon in. Escalatie ontstond toen betrokkene zijn rechtsbijstandsverzekeraar inschakelde en de werkgever een arbeidsjurist in de arm nam.
Ik ontmoette hem een jaar na ongeval.
De vraag was te onderzoeken of MetZorg meneer kon ondersteunen bij herstel en re-integratie, bij voorkeur binnen de huidige onderneming.
De ondernemerscoach/re-integratiespecialist was van mening dat de-escalatie als eerste noodzakelijk en wenselijk was. Immers er was bijna 20 jaar sprake van een goede relatie tussen werkgever en betrokkene. Er is door MetZorg allereerst ingezet op herstel van de communicatie en relatie tussen partijen.
Vervolgens heeft MetZorg de dialoog met beide ‘kemphanen’ in gang gezet. In die periode heeft de re-integratiecoach drie keer met werkgever en betrokkene rond de tafel gezeten. Betrokkene heeft in stappen weer op kunnen bouwen naar een volledige werkhervatting. Dat was mede mogelijk omdat in overleg mogelijkheden voor passende arbeid zijn besproken en in gang gezet.
Op het vlak van herstel was hij inmiddels gestart met het revalidatietraject. Na ongeveer vier maanden was deze revalidatie afgerond. Verdere behandeling kon weer plaatsvinden bij de fysio.
Ook is een deskundigenoordeel door het UWV afgegeven. Er is uiteindelijk toch nog een kort geding geweest waarbij de rechter zich heeft uitgesproken over de al dan niet terechte looninhouding door de werkgever in verschillende tijdvakken. Beide zijn gedeeltelijk in hun gelijkgesteld.
Ondanks het aantrekken van juristen en de uitspraak van de rechter konden de werknemer en werkgever nadien weer ‘door één deur’. De communicatie was hersteld en toekomstgericht. Daarmee heeft werknemer zijn baan en inkomen behouden. De werkgever kan weer terugvallen op zijn ervaren ‘rot’ weer binnen het productieteam.
De de-escalerende interventie van MetZorg is succesvol verlopen. Het laatste herstel van betrokkene was nog gaande ten tijde van afwikkeling. Verzekeraar en belangenbehartiger hebben de schade als gevolg van het ongeval kunnen afwikkelen tot tevredenheid van alle partijen.
Het begeleidingstraject bestond uit een aantal bezoeken en veelvoudig afstemming tussen betrokken partijen, alsmede de werkgever. De totale doorlooptijd bedroeg ongeveer acht maanden.
Een mooi voorbeeld van creatieve interventies om te komen tot passende oplossingen voor alle betrokkenen.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.