Inzet Wmo en juiste begeleiding
Bij een verkeersongeval raakten een broer (14 jaar) en zus (11 jaar) ernstig gewond. Vlak bij hun woning zijn zij door een auto aangereden. Beide kinderen hadden meerdere fracturen en hersenletsel als gevolg.
Het ongeval heeft een enorme impact op het hele gezin.
Vader heeft het ongeval zien gebeuren en ontwikkelde daardoor ernstige psychische klachten. Moeder dreigt overbelast te raken door alle zorgen om de kinderen en de werkzaamheden in de thuissituatie.
MetZorg is twee jaar na het ongeval ingeschakeld om de totale situatie te inventariseren en mee te denken in oplossingsrichtingen.
Het gezin heeft een duidelijke behoefte aan ondersteuning op diverse fronten:
Op het moment van het ongeval zat dochter in groep 8 van speciaal basisonderwijs en zoon in de 2e klas van een praktijkschool.
Gezien de opgelopen achterstand en de blijvende cognitieve belemmeringen naar aanleiding van het hersenletsel, ontstond er behoefte aan begeleiding op het gebied van schoolhervatting en studiekeuze.
Na uitgebreid overleg met alle partijen is een intake verzorgd door MetZorg waar onder meer de hulpvragen in kaart zijn gebracht en oplossingen worden aangedragen in overleg met de familie.
De Wmo wordt ingeschakeld om de mogelijkheden van lokale ondersteuning en begeleiding te bespreken.
Zo wordt het schoolvervoer van de kinderen en huishoudelijke hulp vanuit de gemeente ingeregeld. Ook is er een maatschappelijk werker aan het gezin toegewezen.
Vader gaat voor therapie naar een psychotrauma expertisecentrum, moeder krijgt psychische ondersteuning vanuit de praktijkondersteuner van de huisarts.
In overleg met alle partijen heeft MetZorg een provider ingeschakeld, gespecialiseerd op het gebied van mentale ondersteuning, her-activatie en begeleiding van jongeren na letsel.
Er wordt een coach toegewezen die zowel met zoon als met dochter een individueel traject uitzet.
Hij onderhoudt de contacten met school, de werkgever, denkt en zoekt mee naar passend (vervolg)onderwijs met de nodige begeleiding en stimuleert en motiveert de betrokkenen.
De familie dreigde overbelast te raken door de nieuwe situatie. MetZorg heeft in deze situatie een bijdrage mogen leveren aan het vinden van een hernieuwde balans.
Dochter is ondertussen gestart op een voor haar passende opleiding met de nodige begeleiding op het gebied van niet aangeboren hersenletsel.
Zoon heeft een goede werkplek gevonden en krijgt nu nog ondersteuning bij het zoeken naar een passende vervolgopleiding.
Het begeleidingstraject loopt nu drie jaar en is nog niet afgerond. MetZorg blijft aanwezig om de lopende trajecten te monitoren, waar nodig bij te sturen en te begeleiden in de thuissituatie.
Het begeleidingstraject bestaat uit bezoeken en contact via telefoon. Er is sprake van veelvuldige afstemming tussen betrokken partijen, alsmede de gemeente en de provider omtrent school.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.