Aanpassingen, mobiliteit en begeleiding
Bijna 20 jaar geleden raakt een dan 17-jarige vrouw betrokken bij een verkeersongeval waarbij ze ernstig orthopedisch letsel oploopt. Het wordt eind 2015 opnieuw actueel op het moment dat er toegenomen klachten worden gemeld met verdere beperkingen tot gevolg. De inmiddels getrouwde, vrouw kan al geruime tijd geen gebruik meer maken van de trap en slaapt al een aantal jaren in de woonkamer. Ze dient rekening te houden met toekomstige rolstoelafhankelijkheid.
MetZorg wordt door partijen ingeschakeld om te ondersteunen in het organiseren van een toekomstbestendige woonsituatie. Daarbij zijn 3 opties mogelijk: verbouwen, aanbouwen of verhuizen.
De hulpbehoefte kan als volgt omschreven worden:
Opgemerkt wordt dat het echtpaar, met name de partner, bij het intakegesprek in de vechtmodus staan. Het echtpaar voelt zich, gesteund door de belangenbehartiger, zeer onheus behandeld door de verzekeraar. Het echtpaar wil een kostbare gelijkvloerse uitbouw achter de woning en is van mening dat de verzekeraar de kosten zou moeten betalen. De “eis” van de verzekeraar is echter om de Wmo aan te haken voor (een deel van) de kosten van de verbouwing of verhuizing. Tijdens de intake zijn harde woorden gevallen.
In een vervolggesprek lukt het om met het echtpaar op één lijn te komen wat betreft inschakeling Wmo. MetZorg benadert verschillende makelaars en aannemers, er worden tekeningen en begrotingen gemaakt, waarna MetZorg vervolgens bij de Wmo een aanvraag doet voor een woonvoorziening.
Er volgt begin 2016 een ‘keukentafelgesprek’ met een Wmo-consulent. De consulent is geen voorstander van een kostbare uitbouw en kijkt in eerste instantie naar een goedkopere oplossing. Het plaatsen van een traplift blijkt bouwtechnisch niet mogelijk. Ook een interne verbouwing van de woning is door ruimtegebrek geen reële optie. De enige optie blijkt een uitbouw achter de woning. Uiteindelijk kent de gemeente een maatwerkvoorziening toe van het voorstel van MetZorg. De Wmo vergoedt de volledige kosten van de uitbouw (ruim € 46.000, -). De verzekeraar heeft geen bijdrage gedaan.
MetZorg heeft ook andere hulpvragen ingevuld. In het verleden is op eigen initiatief een rolstoel, scootmobiel en auto met automaat aangeschaft. De scootmobiel is in onbruik geraakt. De gemeente blijkt bereid om een 3-wiel scootmobiel te vergoeden, waar een
4-wiel scootmobiel de veiligste optie is. De gemeente stelt vervolgens een PGB beschikbaar waarmee mevrouw een 4-wiel scootmobiel kan aanschaffen.
Daarnaast is er door de gemeente begeleiding individueel toegekend voor een afgebakende periode. Dit ter ondersteuning van mevrouw voor het hervinden van de balans en structuur. De begeleiding wordt ingeregeld via een lokale zorgaanbieder.
MetZorg begeleidt en ondersteunt het Wmo-proces en stemt intensief af met de gemeente, makelaars, aannemers en partijen. Alles in afstemming met en naar tevredenheid van het echtpaar.
De gemeente vordert onterecht een eigen bijdrage, welke MetZorg laat corrigeren.
De eigen woning wordt passend gemaakt door een maatwerkvoorziening vanuit de gemeente. Hiervoor wordt een duurzame en toekomstbestendige oplossing gerealiseerd. De mobiliteit wordt vergroot door de aanschaf van een 4-wiel scootmobiel waarop ze zich veilig voelt. Voor tijdelijke ondersteuning wordt begeleiding ingeregeld.
Samenwerking met de gemeente en partijen resulteert in een passende oplossing van de hulpbehoeften. Het dossier wordt in positieve sfeer afgerond. Het echtpaar kan zich weer richten op een zelfstandige toekomst. Aan het einde van het begeleidingstraject van MetZorg hebben partijen de zaak in goed overleg geregeld.
Het begeleidingstraject bestond uit een viertal bezoeken en afstemming tussen het echtpaar, de gemeente, aannemers en regelende partijen. Het traject voor de voorziening kende een doorlooptijd van ruim één jaar en er werd nog anderhalf jaar nazorg op andere gebieden gegeven.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.