‘Alles wat beweegt verandert’

Demo exoskeletten en braces door PRE-TEC

Ook zo blij om te zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van ‘beter’ bewegen?! 

Joost Geuzendam van PRE-TEC (Nederlandse partner en distributeur van Ottobock Industrials) verzorgde een interessante demo bij MetZorg over de werking van exoskeletten en braces.

De meesten kennen het exoskelet waarmee de dwarsleasie patiënt kan lopen c.q. voor training kan gebruiken. PRE-TEC heeft exoskeletten voor een specifiek deel van het lichaam, bestemd voor de rug, schouder, nek e.d.

Een enthousiaste en kundige Joost heeft MetZorg ‘aan den lijve’ laten ondervinden hoe het voelt om een exoskelet voor de schouder te dragen en er in te bewegen.

Mooi hoe bij een ieder direct aan een bepaalde betrokkene (letselschadeslachtoffer) gedacht wordt waarbij deze hulpmiddelen preventief en/of als ondersteuning ingezet zouden kunnen worden. Voordat je een exoskelet inzet, wordt er uiteraard eerst gekeken of het werk aangepast kan worden. Denk aan minder belasting, meer afwisseling etc.

Hoe mooi is het om deze hulpmiddelen in te kunnen zetten, zodat iemand eerder of überhaupt kan re-integreren in het arbeidsproces. Vooral voor hen die door beperkingen en/of lichamelijke klachten het huidige werk niet meer kunnen doen.

Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen ervaar je verlichting bij de fysiek zware werkzaamheden, zoals bovenhandswerk (denk aan laswerk onderkant auto) of ander repeterend werk aan de lopende band.

Wij hebben een goede indruk gekregen en kennis opgedaan over het inzetten van exoskeletten. Misschien wel een middel voor het letselschadeslachtoffer om een nieuw passend evenwicht te vinden…