Begeleiding en afstemming
Een 13-jarig meisje wordt aangereden op de fiets met hersenletsel tot gevolg. In de loop van de jaren gaan een aantal zaken niet goed op school en in haar omgeving. Ze is snel overprikkeld, veel impulsiever wat haar in problemen brengt en waar ze niet goed uit komt. Er zijn veel negatieve ervaringen met hulpverleners waardoor het wantrouwen groot is. Ze is gestart met verschillende opleidingen, maar door overprikkeling, en daardoor conflicten op school, heeft ze deze niet afgemaakt.
Er is sprake van veel motivatie, maar er ontstaan problemen door de communicatie en beperkte mogelijkheden vanuit de eigen sociale omgeving. Zelf om hulp vragen blijkt moeilijk en kleine dingen kunnen snel escaleren.
MetZorg wordt ingeschakeld om herstelgerichte zorg en ondersteuning te bieden in de begeleiding en het behalen van de studie en in de thuissituatie.
De hulpbehoefte kan als volgt omschreven worden:
Na een kennismakingsgesprek waarin zij het vertrouwen in de begeleiding door MetZorg uitspreekt wordt met goedkeuring van alle partijen op tweewekelijkse basis begeleidingsgesprekken gevoerd. Vanuit MetZorg wordt waar nodig de psycholoog hierbij betrokken en er vindt afstemming plaats met de opleidingscoördinator en ouders.
Begeleidingsgesprekken richten zich vooral op leerpunten zoals het vragen om hulp, uitleggen aan anderen wat NAH is en wat ze daarin nodig heeft, maar ook leren omgaan met overprikkeling. Ook wordt er veel aandacht besteed aan leren communiceren op momenten dat het nodig is, in plaats van situaties ontlopen. De begeleidingsgesprekken nemen af in frequentie naarmate de zelfstandigheid toeneemt. Op termijn zal de begeleiding overgedragen kunnen worden aan een lokale partij, maar vertrouwen in andere hulpverleners is tot nu toe beperkt.
Door impulsiviteit zijn lastige privé-situaties ontstaan die een belemmering vormen voor school. MetZorg heeft ondersteuning geboden bij het oplossen van deze privéproblemen, voor zover dat mogelijk is.
Samen met de betrokken school worden de mogelijkheden voor ondersteuning ingeregeld. Ook de mentor is actief betrokken bij dit proces. Stages zijn onderdeel van de opleiding en worden met veel ‘vallen en opstaan’ afgerond. Helder communiceren, extra aandacht voor uitleg van taken, leren omgaan met kritiek en op tijd komen zijn aandachtspunten waarin ze zich heeft moeten ontwikkelen. De combinatie van 1 op 1 begeleiding, de samenwerking en onderlinge afstemming met betrokken partijen zorgen ervoor dat de opleiding met succes en binnen de normale tijd kan worden afgerond. Er wordt een baan gevonden die past bij de belastbaarheid. Het aantal uren kan zij geleidelijk aan opbouwen.
Door de intensieve begeleiding, maar ook de eigen wil om de zelfstandigheid te vergroten en te leren van fouten is betrokkene inmiddels aan het werk. Het werk draagt tevens bij aan positieve sociale contacten en het vergroten van het zelfvertrouwen.
Het evenwicht is goed maar ook nog fragiel. Ze heeft veel vertrouwen in de caremanager van MetZorg. Op termijn moet er gezocht worden naar een lokale begeleider waar een vertrouwensrelatie mee kan worden opgebouwd.
Nu de opleiding is afgerond en er ook in het werkzame leven langzaam een balans begint te ontstaan heeft ze nieuwe doelen gesteld: zelfstandig wonen. Door de doorgemaakte ontwikkeling is ze zich er zelf van bewust dat ze hierin hulp nodig heeft, bijvoorbeeld met een tussenstap via begeleid wonen of een kamertraining.
Door herstelgerichte zorg te bieden, veel te investeren in haar, haar vertrouwen te geven in het leren communiceren, herhalen en stimuleren, ruimte te geven voor fouten en terugval in gedrag, is meer zelfinzicht ontstaan en de kans op een terugval verder afgenomen. Waar andere hulp om meerdere redenen werd gestopt is hier de ruimte gegeven door partijen om te blijven investeren en niet op te geven, met kans op een zelfstandige toekomst als resultaat!
Het begeleidingstraject bestond uit bezoeken en begeleiding via telefoon en mail. Ook werd veel geïnvesteerd in de samenwerking en afstemming met school, stage, werk, psycholoog en sociale omgeving. Het traject kent een doorlooptijd van twee jaar.
Wilt u kennismaken met onze organisatie? U kunt onderstaand formulier invullen of een van onze mensen contacten.